Moeder Kristel en dochter Hinke over succesvol ondernemen – Wij zijn Nedersaksen
In het tweede seizoen van het programma Wij zijn Nedersaksen zijn muzikanten en streektaalliefhebbers Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds benieuwd óf en hoe de Nedersaksische identiteit wordt doorgegeven. Dit keer gaan ze op bezoek bij Kristel en Hinke, moeder en dochter, in Agelo en Ootmarsum. Kristel is op en top ondernemer en heeft die genen doorgegeven aan dochter Hinke. Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds willen weten of dat ondernemen nou iets typisch Nedersaksisch is.
Wat verscholen in de bossen bij Agelo (‘Oagel’ op zien Twents) ligt de monumentale boerderij van de familie Scholten Linde, Erve Broam geheten. Een begrip in de wijde omgeving. Niet in de laatste plaats door het stempel dat Kristel op deze plek heeft gedrukt. Ze heeft er een zeer succesvolle tweede tak ontwikkeld: behalve koeien verblijven op dit erf geregeld gasten die hier vergaderen, een feestje hebben of recreëren.
Kristel is duidelijk de spil in het gezin en op het erf. Een echte onderneemster, die alles aanpakt en bij wie Twentse gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Op het erf ligt alles er spik en span bij. Hier worden gasten op en top verzorgd. Ook vandaag komt er een groep mensen lunchen. “Ie könt mooi help’n,” zegt Kristel tegen Albert.
Die deinst daar niet voor terug. Na zijn ‘stage’ in de bediening bij De Librije is Bartelds wel wat gewend. Kristel zet hem zonder moeite aan het werk. “Allemoal methelp’n en anpakk’n. Zo geet dat hier. En wa’j ok doot, doo het good”, zegt Kristel. En dat houdt ze ook haar vijf kinderen voortdurend voor.
Ondernemersbloed van moeder
Dochter Hinke heeft het ondernemersbloed van moeder meegekregen. Ze is met haar vijftien jaar zonder twijfel de jongste middenstander in Ootmarsum. In de Grotestraat runt ze een kledingwinkel. Bökkers ziet een smaakvol ingerichte winkel, echt gericht op meiden. Hinke vertelt: “Ik heb de inrichting zelf gedaan, met veel roze, daar houd ik van.”
De eerste ervaring in het ondernemerschap deed Hinke al veel eerder op: ze had als tiener al haar eigen online shop: Fashionbyhinke. Hinke heeft veel van haar moeder geleerd wat betreft het ondernemen. “Mama is een echte doorzetter, weet goed wat ze wil, heeft me geleerd aan te pakken en er vol voor te gaan. ‘Vaak bi’j te bange,’ zegt ze. Ze helpt me met de winkel, maar laat me ook veel zelf doen. Zoals de kleding uitzoeken, daar heeft zij veel minder verstand van.”
Waar moeder en dochter ook in verschillen is het gebruik van social media. “Mama kan dat echt niet,” verklapt Hinke. Kristel zucht: “Nee, dat is niet mijn ding: filmpjes maken, teksten inspreken, ik vind dat maar niks. Gelukkig helpt Hinke mij daarbij. Ik vind dat vreselijk om te doen.” Hinke moet erom lachen en draait haar hand niet om voor een Tiktok-filmpje. Samen met Hendrik Jan maakt ze in ‘one take’ een filmpje in haar winkel en post dat meteen.
Bökkers overhoort Hinke
Als oud-leerkracht (“ik heb de Pabo gedaan”) is Bökkers benieuwd: “Hoe combineer je de winkel met school?” Hinke vertelt dat ze in het eindexamenjaar zit en dat dat best spannend is. Bökkers besluit haar even te overhoren en merkt dat Hinke toch nog wel flink aan de bak moet wat dat leren betreft. “Ook als ondernemer moet je straks wel het een en ander weten, hoor!” Hinke hoort het lachend aan, ze maakt zich duidelijk niet zo druk.
Moeder Kristel daarentegen is een behoorlijke perfectionist. Albert krijgt instructies voor het dekken van de lunchtafel en hoort ook wat hij niet goed doet. “Ja, bij mij moet wel alles kloppen”, geeft Kristel toe. “Ik maak me snel te druk, moet eigenlijk weleens meer loslaten. Dat is ook wel een verschil tussen jong en oud. De jeugd staat er wat gemakkelijker in.”
Het nodige doen en laten
Toch is Kristel onverbiddelijk als het gaat om verantwoordelijkheid nemen en over de toekomst nadenken. “Als Hinke verder wil met haar winkel, moet ze ook internationaal inkopen doen en dus goed Engels kunnen. Dat soort dingen houd ik haar voor. Ik kan haar helpen, maar tot op zekere hoogte. Het is haar toekomst en daar moet ze het nodige voor doen en laten, net zoals wij dat hebben gedaan en nog doen.”
“Je krijgt mij niet weg uit Twente!”
In hoeverre de streek hen lief is? Voor Kristel is dat antwoord klip en klaar: “Ik houd van Twente, spreek vaak Twents en geef mijn gasten de Twentse gastvrijheid mee. Hier speelt ons leven zich af, op dit erf.” Maar hoe zit dat met de ambitieuze Hinke? “Ik wil graag meerdere winkels in het hele land, dat is mijn droom. Maar mijn basis zal altijd hier zijn, je krijgt mij niet weg uit Twente.”
Zijn ze wel modegevoelig dan in het Twentse Ootmarsum? “Jawel hoor,”, benadrukt Hinke heel stellig. Hier komen mensen uit heel Nederland en ook in Ootmarsum kennen ze de modetrends.” En mochten ze dat toch niet zijn, dan brengt Hinke ze dat wel bij, in haar winkel of via Tiktok!
Wij zijn Nedersaksen is elke dinsdag te zien om 17.40 uur en wordt daarna elk uur herhaald. De zesde aflevering is via deze link te bekijken.
Een samenwerking tussen Omroep Oost en de Overijsselacademie.